Communicatie in Beweging


Zesdaagse leergang authentiek communiceren

 

“Werkoverleg? Ik kan mijn tijd echt beter gebruiken!”

“Als je mij nou m’n gang laat gaan, komt het best goed.”

“Hij hoort gewoon niet wat ik zeg, ontkent het later zelfs. Ik ben altijd op mijn hoede bij hem. Dat werkt niet prettig.”

“Ik voel me net een schoolmeester, zo vaak als ik mijn medewerkers aan de gemaakte afspraken moet herinneren.”

 

In tijden van ontwikkelingen en transities is het van belang dat iedereen z’n kracht volledig inzet. Individueel, in samenwerking en gericht op gezamenlijk resultaat.
Bij veel organisaties worden nieuwe manieren van samenwerking gezocht. Het wordt steeds duidelijker dat goede communicatie dé motor van samenwerking is.

Goede communicatie vertaalt zich direct in positieve effecten op de kwaliteit van de dienstverlening. Zeker in een professionele organisatie, met veel verschillende disciplines, veel afhankelijkheden, individuele expertise en ervaring, maar ook … evenzoveel persoonlijkheden. En juist dat laatste speelt een wezenlijke rol in de onderlinge communicatie. Goede communicatie is namelijk veel meer dan een aan te leren techniekje of vaardigheid. Je brengt immers jezelf mee in het contact met anderen.

In de onderlinge samenwerking kan je daarom zomaar door de ander worden “getriggerd”. Bijvoorbeeld door de manier waarop diegene iets tegen je zegt, of door de blik die je erbij krijgt. Het blijkt vaak lastig om je dat, op dat moment, bewust te zijn. Maar het raakt je wel! En het roept vaak ook specifiek gedrag bij jezelf op, waarvan je je later soms afvraagt of dat nou wel de meest effectieve reactie was.

En zo kan het gebeuren dat een team met “volwassen mensen” in een kinderachtige strijd komt, ten koste van de samenwerking. Teamtrainingen ten spijt blijft dit gedrag hardnekkig terugkeren. Begrijpelijk, want als je je niet bewust bent van je eigen “triggers”, kan je in vreemde misverstanden en conflicten terechtkomen…

Inhoud van de leergang
De leergang biedt je een zelfonderzoek dat confronterend en bevrijdend tegelijk is. Wie ben je zelf, wie is de ander, en hoe kan je de ruis van de kabel af halen, zodat jullie beiden jezelf kunnen zijn? Met behoud van verschillen?

Confronterend, want je krijgt een spiegel voorgehouden waarmee weer zichtbaar wordt wat naar je onderbewuste was gegaan. En bevrijdend, want het geeft veel energie als je weer mogelijkheden ervaart, in plaats van frustratie en berusting.
Je zult er niet altijd je gelijk mee krijgen, maar je hebt wel weer je eigen stuur in handen.

In deze leergang krijg je theoretische handvatten aangereikt die meteen praktisch toepasbaar zijn. We maken in de leergang vooral gebruik van concepten uit de sociaal psychologische leer, Transactionele Analyse (TA) en het gedachtegoed van Marshall Rosenberg, “geweldloze communicatie”. TA verklaart gedrag en communicatie vanuit psychologische invalshoeken die zeer herkenbaar en bruikbaar zijn.
Geweldloze communicatie laat in een eenvoudig model zien hoe communicatie in de meest zuivere vorm eruitziet.

Deze theoretische modellen bieden slechts kapstokken om dat wat er gebeurt, te kunnen duiden. De uitdaging zit ‘m in het doen. Het grootste deel van de leerdagen zal dan ook besteed worden aan het oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden. De vorm van de oefeningen en de manier van het nabespreken bieden de ruimte om door te dringen tot je eigen onbewuste processen. Zo word je je bewust van dat wat er werkelijk in je omgaat. Wanneer voelde je je onbegrepen? Waar werd je kwaad of moedeloos van?

En natuurlijk speelt het gedrag van de ander daar een rol in. Maar het gaat om de betekenis die jij eraan geeft. Die is helemaal van jou zelf. Waar de één z’n schouders over ophaalt, raakt een ander van uit het lood. Hierdoor kunnen er storing en ruis ontstaan in de omgang. Dan kan het lastig zijn om op een gezonde manier met elkaar in gesprek te blijven. Verpakt in redelijke argumenten wordt, vaak onbewust, een heel andere strijd gevoerd.

In deze leergang word je bekwaam in het onderkennen van die “onderstroom” in de communicatie. Je leert onderscheid te maken tussen jouw aandeel en dat van de ander. En zó kan je de communicatie weer in beweging brengen, om samen met plezier en voldoening te werken aan gewenste resultaten.

Na afronding van de leergang zijn de resultaten:
Je kent de theorie van een aantal modellen uit de TA: de egoposities (Ouder, Volwassene, Kind), de dramadriehoek (Aanklager, Slachtoffer, Redder) en het Script (het “zie je wel” effect).
Je kan deze kapstokken gebruiken om in je kracht te komen en te blijven in contact met anderen.
Je kent de theorie van het model “geweldloze communicatie”.
Je kan dit in de praktijk toepassen en herkennen wanneer het effectief is en waar ‘m dat in zit.
Je kan herkennen wanneer een situatie extra lading heeft voor jou en/of voor de ander.
Je kan jezelf ontladen en/of de ruis op de lijn bespreekbaar maken.

Vanuit je eigen kracht authentiek communiceren.
Dát is de kunst!

De leergang wordt gegeven door Paulien Haakma en Miriam Mol.
Paulien en Miriam zijn beiden gecertificeerd coach en trainer en gespecialiseerd in communicatieprocessen. We komen vanuit een totaal verschillende achtergrond; Paulien als danseres en theatermaker en Miriam als jurist en manager in veranderprocessen.

Beiden zijn we geboeid door wat mensen beweegt en hoe je mensen kan stimuleren om in beweging te komen. Ons doel is om mensen in het contact met anderen, vanuit de eigen kern, hun authentieke kracht te laten ervaren. Zo kunnen ze, individueel en in samenwerking met anderen, optimale resultaten bereiken.

In deze leergang hebben Paulien en Miriam de krachten gebundeld. Onze begeleiding kenmerkt zich door kennis van zaken, ervaring en creativiteit.
Ook tussen ons knettert het. Saai is het nooit, leerzaam altijd.

Praktische informatie:
De leergang is geschikt voor zowel samenwerkende teams als voor groepen die voor deze leergang zijn samengesteld.
Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12.

Het is een zesdaagse leergang. Eenmaal per maand één dag. Je krijgt opdrachten mee voor de tussenliggende periodes. Zodat je het geleerde in de praktijk van alledag kan oefenen en het kan beklijven.

De kosten bedragen €1200,- per deelnemer. Dit is exclusief 21 % BTW en de verblijfkosten.
Betaling in twee termijnen is mogelijk.

Je kan kiezen of je de locatie als opdrachtgever zelf kiest en regelt of dat aan ons uitbesteedt.
Wij hebben wel een aantal criteria waaraan de locatie moet voldoen om geschikt te zijn voor deze leergang.

Ben je geïnteresseerd, neem dan gerust contact met ons op.
Dat kan telefonisch op 06 21 86 72 59 (Paulien) of 072 5020 744 (Miriam)
Of per mail: paulien@dezaakinbeweging.nl (Paulien) of info@boostbureau.nl (Miriam)

Wil je deze informatie uitprinten? Leergang authentiek communiceren