Vinden, in plaats van Zoeken

“ Je ne cherche pas, je trouve “ ( Pablo Picasso)

Zoeken en vinden. Het lijken woorden die familie van elkaar zijn. In het dagelijks leven gebruik je ze zo gemakkelijk wanneer je iets kwijt bent: ik kan mijn sleutels niet vinden, dus ga ik zoeken.

In een veranderingsproces of een creatieproces werkt het echter heel anders. Er is een groot verschil tussen zoeken en vinden.

Een veranderingsproces of een creatieproces is voor mij familie van elkaar. Het gaat bij beide processen om een focus in de toekomst, waarvan je de contouren misschien vaag ergens voor je ziet, maar waarvan je absoluut niet weet, hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien.

Een voorbeeld van een creatieproces: Een regisseur heeft een bestaande tekst en gaat met zijn acteurs aan de slag om te zien, op welke manier de tekst het best tot zijn recht komt. In welke enscenering en op welke manier gespeeld. De regisseur deelt daarom met zijn acteurs het beeld dat hij voor ogen heeft, om samen  mee aan het werk te gaan.

De gezamenlijke focus is het uitgangspunt, waarbij iedereen de ruimte krijgt om met zijn of haar persoonlijke kwaliteiten invulling van een rol te vinden. Het betekent als acteur je in het gebied van “ niet-weten” te begeven, het resultaat los te laten en jezelf toe te staan om uit te proberen en te experimenteren.  Het proces zijn gang te laten gaan, niet meteen te zoeken naar een oplossing. En vooral ook heel veel dingen weer weg te gooien, los te laten…

Zo gaat het ook in een verandering- of leerproces. Je wilt iets veranderen in de situatie waar je jezelf nu in bevindt. Dat kan in werk zijn, of in je persoonlijke leven. De kunst is, om net als een acteur, door te proberen en te experimenteren het beeld dat je voor ogen hebt, te vinden. Jezelf uit te dagen, werkelijk te vertrouwen op wat er zich aandient en niet een korte termijn oplossing te zoeken….

Je weet niet waar je uitkomt en alleen door je focus- dus je hele instelling- op de nog onbekende toekomst te richten, zul je uiteindelijk de juiste weg vinden die je naar de juiste vondst in de toekomst zal brengen.

De vraag is dus: Durf  jij je focus op de nog onbekende toekomst te richten? Via uitproberen en experimenteren te vinden wat jouw manier is om je leven of werk vorm te geven?

Uit mijn praktijk als trainer en coach blijkt dat omgaan met het “ niet-weten” en je te richten op “vinden” in plaats van “zoeken”, voor heel veel mensen een heikel punt is. Het is eng om je vaste patronen los te laten en je in een “ onbekend landschap “ te begeven.

En toch is het een kwestie van gewoon doen.  Vanaf februari 2012 geef ik daarom trainingen en een workshop op basis van open inschrijving. Je kunt er tenslotte wel over blijven praten, maar de enige manier om het te leren is om het gewoon te doen en te oefenen. Leren is proberen!

Ik nodig je van harte uit om op één van de zaterdagmiddagen in februari of maart 2012 een workshop te komen bijwonen. Gewoon uit nieuwsgierigheid, of om op speelse manier dat gebied van “ niet-weten” eens te onderzoeken. Ik garandeer je dat het namelijk ook heel veel plezier oplevert om jezelf eens los te laten in dat landschap van “ niet- weten” !

voor meer informatie: De Zaak in Beweging, open inschrijvingen