Een nieuwe workshop komt langs in de nacht….

Midden in de nacht wakker … mezelf nog sussen en  toesprekend:” ga slapen! ” Maar niets van dat alles, er borrelt een idee…! En dat moet toch op zijn minst op een kattebelletje genoteerd, zodat ik bij het ochtendgloren met een “ wakkere blik” mijn hersenspinsel kan beoordelen.

Hoe ontstaat zo’n idee ? Door oude en nieuwe ervaringen te combineren…. door een vraag van een cliënt te laten sudderen….. door mijn niet-aflatende-honger om een combinatie te leggen tussen denk- en bewegingspatronen. Door…Tja. Door de vraag van mijn cliënt los te laten en mijzelf toe te staan daar even op te moeten “broeden…”

Het ontwikkelen van een nieuw idee gaat eigenlijk altijd hand in hand met een praktijkervaring, of in dit geval meerdere inspirerende ervaringen in mijn werk: Afgelopen week was ik te gast bij de dinsdagmorgengroep, een  groep “ouderen”, verbonden aan de Keizersgrachtkerk, maar open voor iedereen , die daar zin in heeft. Zij komen elke veertien dagen samen, om elkaar te ontmoeten en nodigen in de zomer, “gastsprekers” uit om hen te inspireren. Afgelopen dinsdag was het mijn beurt. De vraag van hen was, of ik iets wilde uitleggen over “ uit je hoofd, in je lijf”

Natuurlijk wil ik altijd wel vertellen over “ uit je hoofd, in je lijf” maar ik vind dat je het vooral moet DOEN. Dus ik had ook aangegeven in de voorpubliciteit dat het een “actieve” workshop zou worden, die ook , voor mensen die slecht ter been zijn, op een stoel uitgevoerd kon worden.  17 mensen waren er! Waaronder drie mensen die voor het eerst kwamen…Het was een prachtige ochtend. Allereerst door de gesprekken die los kwamen: ik vertelde dat ik er van overtuigd ben, dat het lichaam de wijsheid al in zich draagt. Dat het voor mij zo klaar als een klontje is, dat op dit moment in mijn lijf een meisje van 2 jaar oud woont, een jonge vrouw van 19, een moeder van 35 en natuurlijk de vrouw van 46 , die ik nu ben…

“Wil je dat nog eens zeggen, Paulien” , vroeg een zeer pientere oudere dame naast mij. Ik herhaalde de opmerking en legde daarna uit:” je lichaam slaat alle ervaringen op, het is eigenlijk een groot archief van geur, kleur , smaak, tast en situaties. Sommige ervaringen liggen jaren in het archief en er hoeft maar de geur van hyacinten langs te komen en een verhaal uit je persoonlijk geschiedenis popt op.”‘mmmm” knikt de dame bedachtzaam, en ik zag dat ze in beweging was gezet….De ochtend ontvouwde zich, ik deed enkele ervaringsoefeningen met de mensen  en na afloop waren ze stuk voor stuk enthousiast en wilden meer weten over lichaamsbewustzijn, bewegingspatronen en het gebruik van dansimprovisatie als middel om nieuwe denkpatronen te ontdekken.

Een dame op leeftijd sprak mij na afloop aan: weet je, Paulien, ik heb nooit geleerd om mijn lichaam te gebruiken als communicatie middel, of als bron van creativiteit. Maar ik voel dat er in mij nog een deel zit dat dat eigenlijk nog graag wil leren… kan dat, denk je? Ik was ontroerd… “ja, natuurlijk kan dat!” zei ik, “Laat mij er maar eens op sudderen…” Misschien is het goed om na de zomer contact te hebben, dan weet ik ook mijn werkschema en wanneer ik bijvoorbeeld weer een serie doe van “ uit je hoofd, in je lijf”…

Een ander werkervaring als bron van inspiratie: De laatste training van “ uit je hoofd, in je lijf” in Utrecht. Via een coach- collega heb ik daar de afgelopen weken ook vijf keer mijn liefde en bewondering voor de wijsheid van het lijf mogen delen en deelnemers met improvisatie oefeningen hun creatieve bewegingsmogelijkheden laten ontdekken.

In de laatste oefeningen, gaf ik iedereen nog wat persoonlijke feedback:” probeer eens de ruimte tussen je schouderbladen te “openen…” ja, precies! Zo worden al je bewegingen veel helderder en uitgesprokener. En jij kunt “ breder” bewegen, neem meer ruimte in, ja, dat is het! Zo ben je meer aanwezig in het hier en nu en zie ik ook je werkelijk kracht verschijnen….”

Na de afsluiting kletsten we nog wat na en ontstond de vraag naar een vervolg:  Praktisch gezien is een blok van 5 lessen heel fijn…. Het is prettig om te blijven werken aan lichaamsbewustzijn zei 1 deelnemer en dan ook weer de link naar het dagelijks leven te leggen… ja,  en voor mij, zei een ander, is het fijn als dat improviseren ook een onderdeel blijft…. Ik doe daarin zoveel ontdekkingen over mijzelf…Ok , zei ik… wat fijn dat jullie dat willen… ik ga er eens op broeden en kom dan bij jullie terug…

En daar zit ik dan, inmiddels  niet meer midden in de nacht… maar met fluitende vogels in het  ochtendgloren, te tikken achter mijn computer… ( dan er maar  meteen een blog aan wijden…)De titel van het programma heb ik nog niet helemaal scherp… (dat is beter om overdag te bedenken…!) Maar het gaat over: Het openen van lichamelijke blokkades. Je voorkeur voor bewegings- en denk patronen ervaren,  de uitnodiging om nieuw bewegingsrepertoire te ontwikkelen en de keuze van en het oefenen van nieuw bewegings( en denk-) gedrag….

En? Krijg je al zin om mee te doen? Sudder er maar eens lekker over, of het iets voor je is… ik ga nu nog even een paar uurtjes mijn bed in… welterusten!