Programma mogelijkheden
-
Individuele coaching
Naar aanleiding van een vraag, een dilemma of de wens tot veranderen gaat de Zaak in Beweging met je op onderzoek naar wie jij bent als mens in je werk.
We zetten je letterlijk en figuurlijk in beweging. Laten je ervaren hoe jij, in ontelbaar kleine bewegingen, je eigenheid, betrokkenheid en (werk)relaties vormgeeft. Wat maakt dat je communiceert, keuzes maakt en beslissingen neemt op deze manier?
Samen gaan we op onderzoek naar hoe jij je persoonlijk kwaliteiten zo in kan zetten dat je jezelf, in de organisatie waar je voor werkt, verder kunt ontwikkelen.
Je zult ontdekken dat nieuwe bewegingen en gedrag in houding, toon en taal maken dat je met zelfvertrouwen en levenslust invulling kunt geven aan je werktaak en (werk)relaties.
-
Wat beweegt jou?
Een serie workshops waarin je in bewegingsoefeningen ervaart hoe jij, in ontelbaar kleine bewegingen, je eigenheid, betrokkenheid en (werk)relaties vormgeeft. Wat maakt dat je communiceert, keuzes maakt en beslissingen neemt op deze manier?
Een mix van embodied learning, systemisch werk en dansimprovisatie.
-
Professionele communicatie
Communicatie is het gedrag waarmee je de interactie en de relatie met een ander vormgeeft. Het is een proces van uitwisseling en beïnvloeding met als doel een constructieve bijdrage te leveren aan de samenwerking en het doel van je team.
In onze trainingen Professionele Communicatie kijken we naar de technische kant van communicatie, als taalgebruik, intonatie en lichaamstaal, als naar interventies, die je kunt doen om het gesprek in goede banen te leiden.
En we analyseren wat jij meeneemt in communicatie op systemisch niveau: patronen, gewoonten en vooronderstellingen.
Doel van deze training is, te onderzoeken wat jij kunt doen om, in verbinding met de ander, transparant en effectief in je gespreksvoering te zijn.
-
Moedige Gesprekken
Een essentieel onderdeel van teamontwikkeling is het bespreken en aanspreken van gedrag. Hoe kun je op een waarderende manier feedback geven en ontvangen?
In onze training Moedige Gesprekken leer je te benoemen wat je waarneemt in het gedrag van de ander (feedback geven) en krijg je informatie over hoe jouw gedrag gezien en ervaren wordt door de ander (feedback ontvangen).
Doel van deze training is feedback geven en ontvangen in te zetten als instrument om de samenwerking in het team te versterken.
-
Overleg op voeten
Nieuwe plannen ontwikkelen, overleggen, afstemmen en afspraken maken, zijn een onmisbaar onderdeel van de samenwerking in een team.
Hoe kun je op een inspirerende en effectieve manier een inhoudelijk thema met je team afstemmen?
Onze training Overleg Op voeten is een interactieve methode om elkaar te bevragen en ieders inbreng mee te nemen in de besluitvorming.
Deelnemers lopen door de ruimte op uitnodiging van onze facilitator, om positie te kiezen en suggesties te doen over het vraagstuk. Op deze manier zien en ervaren we letterlijk de verschillende standpunten en ontwikkelen we met elkaar een gedragen besluit, waarin de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen.
-
Grip op beweging in organisaties
Vanuit beweging leer je kijken naar je eigen houding, de onderlinge relaties en de bewegingen in organisatiesystemen. Welke bewegingen spelen er in jouw organisatie en wat is jouw invloed op deze bewegingen? Doel van deze training is je organisatiesensitiviteit te versterken en meer stevigheid en flexibiliteit te creëeren, om leiding te geven aan verandering.
-
Zo zijn onze manieren
Op welke manier willen wij samenwerken? Wat zijn onze waarden en normen? Op welke manier wordt dit zichtbaar in onze school, zorgteam of organisatie? En hoe wordt dit zichtbaar in concreet gedrag op de werkvloer, naar cliënten/ patiënten, naar ouders, naar leerlingen/ studenten en naar externe stakeholders?
We doen een bronnenonderzoek en maken een beeld van de gedroomde toekomst, om uiteindelijk heel concreet te beschrijven en te bespreken welk gedrag er wel of niet past binnen de organisatie. Om als organisatie, vanuit een gezonde omgangscultuur, een bodem te zijn waarop de individuele medewerker en de teams kunnen groeien en de organisatiedoelen en gewenste toekomst vorm kunnen krijgen.
-
Terugspeeltheater
Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater waarbij de spelleider de mensen in de zaal uitnodigt hun verhaal te vertellen. De acteurs en muzikanten van de Zaak in Beweging, vertalen dit ter plekke in pakkend theater, beweging of lied op maat. Daarmee spiegelen zij ervaringen en maken ze ideeën en gedachten, die bij de deelnemers spelen, concreet. Verhalen worden gedeeld, perspectieven verzameld en er ontstaat een onderlinge verbinding. Ontroering, verbazing, humor, erkenning, begrip, gezien en gehoord worden…allemaal passeert het de revue in een unieke, respectvolle, rake voorstelling van 60-90 minuten.
-
Theatrale terugkoppeling
Improvisatieacteurs, muzikant en cartooniste lopen tijdens uw conferentie mee, bij de plenaire opening, de sprekers en de workshops. Aan het eind van de dag geven zij in een theatrale terugkoppeling van korte scenes, cartoons en lied op maat, een impressie en samenvatting van uw bijeenkomst.
-
Theater op maat
Aan de hand van casuïstiek of het onderwerp dat er speelt in jouw organisatie, schrijft de Zaak in beweging scenes op maat. Deze scenes worden als start van de bijeenkomst door de acteurs en muzikant gespeeld, gevolgd door een interactief gesprek met terugspeeltheater.
-
Regietheater
Aan de hand van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk spelen acteurs scènes. Scènes die niet helemaal lopen zoals gewenst. De deelnemers kunnen de acteurs stoppen en met regie-aanwijzingen sturen, die direct in de scene verwerkt worden. Hierdoor worden de effecten van het gedrag gelijk zichtbaar. Regietheater is een laagdrempelige, soms humorvolle manier om zaken die spelen aan de orde te stellen. Regietheater kan gecombineerd worden met een Terugspeeltheatervoorstelling.
-
Dagvoorzitterschap
Om een conferentie, bedrijfsbijeenkomst of teamdag goed te laten verlopen, kan de Zaak in beweging ook zorgen voor het dagvoorzitterschap.
Een verbindende dagvoorzitter in combinatie met een cartoonist. De dagvoorzitter houdt de tijd-slots in de gaten en maakt de inhoudelijke verbinding tussen de diverse sprekers. Hierbij wordt ook met deelnemers in de zaal in gesprek gegaan om te reflecteren op de sprekers. Daarmee blijven deelnemers betrokken en leveren interactief een bijdrage aan de bijeenkomst. De cartoonist geeft met cartoons een humoristisch en pakkend perspectief op de sprekers en de verhalen van de deelnemers.
Vragen?
Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!