Organisatiecultuur

Bewegingen in de onderstroom

De organisatiecultuur of omgangscultuur is het gedrag dat mensen in een organisatie of team met elkaar delen. Dit gedrag is zichtbaar in de interactie met collega’s onderling, met klanten, ouders van kinderen in je school, patiëntenzorg en is grotendeels onbewust. Een gezonde organisatiecultuur zorgt ervoor dat medewerkers kunnen bijdragen aan de doelen van de organisatie, zorgt voor een goede werksfeer, waarin medewerkers nieuwe initiatieven durven te ontplooien en zichzelf en het team verder kunnen ontwikkelen. Een gezonde organisatie- of omgangscultuur maakt de identiteit van de organisatie zichtbaar en maakt dat medewerkers, klanten en potentiele opdrachtgevers graag met en voor je willen werken.

De Zaak in Beweging ontwerpt en begeleidt trainingsprogramma’s en bijeenkomsten waarin we met het team of de organisatie onderzoeken: Wie zijn wij? Wat zijn onze kernwaarden en op welke manier willen wij onze product of dienst, onze meerwaarde leveren?

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!

  Programma’s

  • Organisatie Opstelling in beweging

  Een opstelling in beweging, is een door Paulien Haakma ontwikkelde manier, om de beweging in de onderstroom zichtbaar te maken. Zij combineert Systemisch Werk en het werken met opstellingen, met moderne (improvisatie) dans en embodied learning. Het is een krachtige vorm om de onderstroom zichtbaar én bespreekbaar te maken in een team, voorbij de woorden. En bijzonder om te ervaren, hoe dit raakt en welke beweging er daardoor in gang gezet wordt. In een dagdeel kijken we met jou (en je team) naar het organisatie vraagstuk dat je bezighoudt: Welke beweging is er nodig? Waar ligt de innovatiekracht van dit team ? Welk patroon hebben wij te doorbreken? Zie agenda voor de data open inschrijving.

  • Grip op beweging in organisaties

   Vanuit beweging leer je kijken naar je eigen houding, de onderlinge relaties en de bewegingen in organisatiesystemen. Welke bewegingen spelen er in jouw organisatie en wat is jouw invloed op deze bewegingen? Doel van deze training is je organisatiesensitiviteit te versterken en meer stevigheid en flexibiliteit te creëeren, om leiding te geven aan verandering.

  • Zo zijn onze manieren

   Op welke manier willen wij samenwerken? Wat zijn onze waarden en normen? Op welke manier wordt dit zichtbaar in onze school, zorgteam of organisatie? En hoe wordt dit zichtbaar in concreet gedrag op de werkvloer, naar cliënten/ patiënten, naar ouders, naar leerlingen/ studenten en naar externe stakeholders?
   We doen een bronnenonderzoek en maken een beeld van de gedroomde toekomst, om uiteindelijk heel concreet te beschrijven en te bespreken welk gedrag er wel of niet past binnen de organisatie. Om als organisatie, vanuit een gezonde omgangscultuur, een bodem te zijn waarop de individuele medewerker en de teams kunnen groeien en de organisatiedoelen en gewenste toekomst vorm kunnen krijgen.

  Bekijk onze programma's