Persoonlijk leiderschap

Je zou heel simpel kunnen stellen dat persoonlijk leiderschap niets meer is dan het leren om het beste uit jezelf te halen. Dit kan heel gericht door persoonlijk leiderschap trainingen bij De Zaak in Beweging te volgen of je aan te melden voor de cursus persoonlijk leiderschap. Als geen ander is De Zaak in Beweging specialist in ontwikkelings- en veranderingsprocessen, waarbij bewegen en het creatief proces de voornaamste ingrediënten zijn.

Persoonlijk leiderschap: leiderschap vanuit je eigen persoonlijkheid vanuit de mens die jij zelf bent

Leiding geven begint bij jezelf; dat is wat persoonlijk leiderschap is. Het is leiderschap vanuit je eigen persoonlijkheid en vanuit de mens die jij echt bent. Leiders die zichzelf goed kennen, die bereid zijn de eigen motieven en intenties te onderzoeken én ook nog in staat zijn zichzelf aan te sturen, zijn prima in staat om ook aan anderen leiding te geven en om daarnaast ook eigen persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen. Is dat het geval, dan is eveneens sprake van gedeeld leiderschap, een manier om bij te dragen aan een meer gezonde cultuur in zowel je team als binnen de organisatie. Dit proces kan prima gestalte krijgen door trainingen persoonlijk leiderschap te volgen. Met beweging als uitgangspunt haal je meer kennis in huis om leiding te kunnen geven en te werken aan een meer duurzame ontwikkeling en samenwerking.

Als jij niet brengt wat je wilt brengen is een training persoonlijk leiderschap een aanrader

Een persoonlijk leiderschap training kan je helpen als je vastloopt in je werk. Of als je voelt dat je niet brengt wat je zou willen brengen of als jij je verder wilt ontwikkelen binnen je werk. Daarbij is het natuurlijk een uitdaging om jouw persoonlijk kwaliteiten op een manier in te zetten die goed zijn voor zowel de organisatie als voor jou. De vaardigheid om jezelf richting te geven is wat persoonlijk leiderschap is. Het is je eigen regie voeren over je werk, je carrière en je persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk leiderschap is optimaal gebruik maken van de kwaliteiten die je hebt

Groeien in persoonlijk leiderschap betekent optimaal gebruik maken van de kwaliteiten die je hebt om jouw doelen te realiseren én het benutten van zowel jouw kracht als jouw valkuilen om op een meer bewuste manier keuzes te maken. In de praktijk werken en leven we in patronen, die er met de jaren ingesleten zijn en waar we ons vaak amper van bewust zijn. We leven op de automatische piloot, iets dat onbewust tot stand komt. Door de cursus persoonlijk leiderschap te volgen slaag je er wel in om minder geleefd te worden en kun je meer zijn wie je ook daadwerkelijk wilt zijn.

Jouw antwoorden geven je richting; je leert verantwoordelijkheid te nemen

Persoonlijk leiderschap is jezelf leiden. Vragen als wat je inspireert en waar je nou energie van krijgt zijn net als de wijze waarop je andere mensen wilt inspireren belangrijke vragen. Jouw antwoorden geven jou richting. Je leert verantwoordelijkheid te nemen en handelt daar naar. Je leert de waan van de dag te negeren en word je eigen regisseur. De Zaak in Beweging geldt als specialist om vanuit beweging te kijken naar veranderings- en ontwikkelingsprocessen. Het is daarbij goed om eerst de patronen in jouw gedrag of in samenwerking in beeld te krijgen.

Persoonlijk leiderschap: kijken naar je eigen beweging en je eigen houding

Vervolgens ga je bij De Zaak in Beweging vanuit je eigen beweging kijken naar je eigen houding, naar je relaties met anderen en de bewegingen in de dynamiek van de organisatie. Bewegen en creatieve werkvormen spelen een nadrukkelijke rol binnen de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Op basis van jouw bevindingen en de ontdekkingen dat ook jij in bepaalde patronen werkt en leeft, word je geholpen vanuit een heel ander perspectief. Je leert om met ander gedrag andere keuzes te maken in de ontwikkeling van jou en je team.

Laat je eigen patronen los en maak ruimte voor iets nieuws

Persoonlijk leiderschap betekent dus je eigen patronen loslaten en daarnaast ruimte te maken voor iets anders, iets nieuws. De Zaak in Beweging weet wat vereist is om te kunnen veranderen. Beweging is daarbij steeds het uitgangspunt voor alle persoonlijk leiderschap trainingen die  aangeboden worden. Bij beweging zet De Zaak in Beweging het creatief proces in werking. Op die manier kunnen bepaalde ontwikkelingsprocessen vormgegeven worden. Bij De Zaak in Beweging wordt jouw verhaal vertaald naar een theatervorm of een bewegingsvorm. Door het inzetten van allerlei creatieve werkvormen ervaar en voel je waar het in jouw specifieke situatie om gaat. Er word je creatieve context geboden, en binnen die context kun jij experimenteren met ander en nieuw gedrag. Je leert ontdekken vanuit je eigen kwaliteiten wat je wel zichtbaar wilt maken of wat je anders met de wereld om je heen zou willen communiceren.

Blijf trouw aan je eigen competenties en pas je kwaliteiten flexibel toe

De Zaak in Beweging weet als geen ander dat de bewegingen in je eigen binnenwereld communiceren met bewegingen met de buitenwereld, het publiek dus. Het draait er om, om vooral trouw te blijven aan je eigen competenties en om te leren om je eigen kwaliteiten flexibel toe te passen. Ook bij persoonlijk leiderschap gaat het er om je kwaliteiten anders in te zetten. Ook door eens een keer iets met je linkerbeen te doen – terwijl je alles met rechts doet- blijf jij gewoon jezelf, blijf je gewoon dezelfde persoon.

De Zaak in Beweging: beweging en creatief proces spelen de hoofdrol

Op zoek naar krachtig persoonlijk leiderschap kun je prima een beroep doen op De Zaak in Beweging, om daar de leerdoelen persoonlijk leiderschap na te streven. De werkwijze die De Zaak in Beweging hanteert is even duidelijk als logisch. Steevast begint het traject met een gesprek waarin jij aangeeft wat er precies speelt en waar je tegenaan loopt op je werk of in je privé situatie. Jouw specifieke vraagstuk wordt vertaald in een concept, een concept waarbij niet zelden theater, dans en bepaalde spelmethodieken ingezet worden. Beweging en het creatief proces spelen altijd de hoofdrol binnen alles wat De Zaak in Beweging doet. Ook dus als het gaat om de trainingen persoonlijk leiderschap die gegeven worden.

Kom in contact met jezelf, zonder daarbij zakelijkheid te verliezen

De Zaak in Beweging biedt meer, waarbij de individuele begeleiding steeds zoekt naar de ideale balans tussen jouw denken, voelen en willen. Je leert dan ook dat communiceren heel erg veel meer is dan het spuwen van woorden alleen. Het is ook je lichaamstaal ontdekken en je daar vooral meer bewust van worden. Zo leer je effectiever, bewuster en ook met meer energie in je werk en je leven staan. Je komt weer echt in contact met je binnenwereld, zonder overigens je zakelijkheid te verliezen. De Zaak in beweging biedt ook teamtrainingen, met name bedoeld om organisaties te laten veranderen en ook teambuilding en organisatie ontwikkeling. De Zaak in Beweging biedt daarnaast ook nog eens theater op locatie, vaak is dat de locatie van de onderneming die een veranderings- of ontwikkelingsproces door wil voeren.

Autonomie, identiteit, integratie en zingeving belangrijk bij de cursus persoonlijk leiderschap

Het concept dat De Zaak in Beweging is en waar je als nergens anders aan je persoonlijk leiderschap kunt werken, is het concept van Paulien Haakma. Zij volgde de opleidingen begeleider en teamcoach en is een meer dan ervaren theatermaker, danseres en docent en heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op theater, trainings-acteren en ook terugspeeltheater. Haakma treedt op als coach en trainer en verzorgt ook individuele begeleiding. Voor Haakma en De Zaak in Beweging zijn autonomie, identiteit, integratie en zingeving belangrijke uitgangspunten bij het volgen van een cursus persoonlijk leiderschap. Autonomie, waarbij iedereen in staat is om het eigen bestaan goed vorm te geven in relatie tot de omgeving. Identiteit betekent dat iedereen in staat is zichzelf te zijn en dat onder wisselende tijden en wisselende omstandigheden. In de ogen van De Zaak in Beweging is elk mens daarnaast prima in staat de eigen persoonlijke groei vorm te geven in het alledaagse leven. Zingeving is dat iedereen in staat is om de eigen betekenis te ervaren en voelen en dit vorm te geven in een veel groter geheel.

Werken aan persoonlijk leiderschap is zeker ook het loslaten van vertrouwde gewoontes

Veranderen en werken aan persoonlijk leiderschap betekent zeker ook het loslaten van vertrouwde gewoontes. Je komt in het wat we ‘niet weten’ noemen; je laat oud los en hebt nog geen idee wat nieuw dan precies is. Het is bovendien jezelf de mogelijkheid bieden om te experimenteren, jezelf te exploreren en ook fouten durft te maken en zeker ook mag maken. Nog steeds geldt, ook volgens De Zaak in Beweging, de oude regel dat je alleen leert door vallen en opstaan. Het is jezelf oprapen en met liefde en aandacht het gewoon weer opnieuw proberen. En bewegen natuurlijk, binnen een creatief proces. Met De Zaak in Beweging slaag je er in jezelf en daardoor ook de organisatie verder te ontwikkelen en daadwerkelijk en duurzaam te veranderen.

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!

    Bekijk onze programma's