Teambuilding en teamontwikkeling in het nieuwe normaal

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit heb je de afgelopen periode in een sneltrein vaart met je team doorlopen. Je móest wel. De coronamaatregelen vroegen om creativiteit en onmiddellijke praktisch handelen. Binnen een mum van tijd, is werken op afstand, vergaderen via teams of zoom de normale manier van werken geworden.

Vanuit je eigen “zoom- of teamskader” met collega’s brainstormen, overleggen of beslissingen nemen, vraagt om een hele andere houding in de interactie dan wanneer je live bij elkaar bent. Iedereen heeft zijn microfoon uit, behalve als je iets wil zeggen. Dan steek je een (digitale) hand op en krijg je het woord. Om bij te dragen aan het overleg moet je veel directer om aandacht vragen en snel en duidelijk je punt maken.

Daarnaast zijn mensen, doordat ze op afstand werken, veel meer aangewezen op zichzelf. Zit je, ten opzichte van je team op afstand, letterlijk en figuurlijk op een “eiland”. Gevoelsmatig ben je veel meer een één-pitter. Dat is heel anders dan dat je je in de kantoortuin bevindt en vanzelfsprekend contact hebt, omdat je in dezelfde ruimte bent.

Als teamleider, leidinggevende of hoofd van de afdeling, zul je merken dat interactie- en gedragspatronen van jouw team, veel zichtbaarder worden. Een medewerker die in “live” teamvergaderingen altijd pas als laatste iets inbracht, of pas na uitdrukkelijke uitnodiging, zal via de digitale platforms nog meer moeite hebben om betrokken te zijn en bij te dragen. Een collega die nauw betrokken is bij de inhoud van het overleg en graag haar standpunt wil laten horen, zal in een digitaal overleg meer spreektijd nemen of anderen onderbreken.

Wat betekent dit voor de verbinding, de omgangscultuur en de samenwerking binnen jouw team? Welke interactiepatronen en teampatronen worden in jouw team (pijnlijk) zichtbaar? Welke patronen zijn effectief en ondersteunen de teamontwikkeling? En van welke patronen kunnen jullie beter afscheid nemen? En hoe doe je dat?

Als teamcoach onderzoek ik samen met jou wat er speelt in jouw team of organisatie. Ik ondersteun jou en je team, om communicatie- en gedragspatronen in de interactie te verbeteren. Met als doel om iedere medewerker, ook op afstand, zijn eigen krachtige plek in het team te laten innemen en geïnspireerd bij te dragen aan de team- en organisatiedoelen.

 

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!

    Bekijk onze programma's