Terugspeeltheater

Wie als individu of als organisatie wil veranderen en zich vooral wil ontwikkelen kan prima een beroep doen op De Zaak in Beweging. Of het nou gaat om organisatieontwikkeling, persoonlijk leiderschap, een teambuilding activiteit of een werkconferentie, De Zaak in Beweging is als geen ander in staat maatwerk te leveren. Bijzonder is zeker ook het improvisatietheater of terugspeeltheater dat door De Zaak in Beweging geboden wordt.

Bij terugspeeltheater staan de verhalen vanuit het publiek centraal

Terugspeeltheater is theater waarbij de verhalen uit het publiek centraal staan. Dit kunnen prima kleine, persoonlijke ervaringen zijn, maar zeker ook verhalen waarbij grote organisatiethema’s aan de orde kunnen komen. Terugspeeltheater vindt vaak plaats voor kleinere gezelschappen, bijvoorbeeld bij het afscheid van een medewerker of tijdens teamdagen. Het leent zich daarnaast zeker ook voor grotere zalen en is perfect voor tijdens het congres, de fusies van teams en in het kader van bijvoorbeeld opleidingstrajecten.

Improvisatietheater brengt ontroering, humor, verbazing en zeker ook begrip

Je kunt terugspeeltheater prima een vorm van improvisatietheater noemen. De conductor nodigt mensen in de zaal uit om hun verhaal te vertellen en dat te delen met de mensen die aanwezig zijn. De acteurs en muzikanten zetten dat verhaal meteen om in een theatrale vorm op het podium. Daarbij is helemaal niets van te voren doorgesproken of voorgekookt. Het is improviseren in optima forma. Door verhalen te delen, ontstaat bovendien onderlinge verbinding. Terugspeeltheater brengt ontroering, humor, verbazing en vooral ook begrip. Je voelt je gehoord en gezien. De gemiddelde voorstelling duurt tussen de zestig en negentig minuten en een voorspelling terugspeeltheater hebben altijd een uniek karakter waarbij respect voorop staat.

Volg een improvisatietheater workshop voor beginners

Grote vrouw achter terugspeeltheater is Paulien Haakma, bekend van De Zaak in Beweging. Ze maakt daarbij gebruik van een ervaren team van trainers en acteurs. Terugspeeltheater wordt- net als andere theater methodieken- gebruikt om vraagstukken over de organisatie bespreekbaar en inzichtelijk en zichtbaar te maken. Letterlijk zichtbaar in dit geval dus. Je kunt met speciale dank dus aan Paulien Haakma prima een improvisatietheater workshop volgen en zelf actief deelnemen aan improvisatietheater voor beginners. Paulien Haakma volgde een opleiding als begeleider en teamcoach en mag gerust een zeer ervaren theatermaker, danseres en docent genoemd worden.

Beweging binnen een creatief proces speelt de hoofdrol in het veranderings- en ontwikkelingsproces

Ze specialiseerde zich bovendien in toegepaste vormen van theater. Vanuit die achtergrond verzorgt zijn trainingen en coacht zij groepen. Ook begeleidt ze mensen met vraagstukken over leven en werk. Als geen ander is zij in staat door haar creativiteit, onafhankelijk en empatisch vermogen in staat ook jouw vraagstuk te ontrafelen. Voor Haakma en De Zaak in Beweging zijn kernwaarden als autonomie, identiteit, heelheid, integratie en zingeving ontzettend belangrijk. In de filosofie van De Zaak in Beweging speelt beweging een voorname rol in het verander- en ontwikkelingsproces. Bewegen wordt vervolgens vormgegeven in een creatief proces.

Behalve terugspeeltheater kun je ook voor teambuilding en individuele begeleiding kiezen

Terugspeeltheater of improvisatietheater is slechts een van de mogelijkheden die De Zaak in Beweging te bieden heeft. Als je veranderings- en ontwikkelingsprocessen wilt doorvoeren binnen jouw organisatie kun je ook een werkconferentie door De Zaak in Beweging laten organiseren. Tijdens dit creatief proces wordt getracht ruimte te maken voor een nieuwe stap en wordt geëxperimenteerd met een nieuwe werkwijze door vooral te ervaren. Je kunt ook kiezen voor teambuilding. Tijdens deze groepscoaching leer je de kracht van het team te ontdekken, leer je te verbinden en veranderingen aan te gaan en leer je bovendien om als team creatiever te worden.

Ook voor theatervoorstellingen op locatie schakel je De Zaak in Beweging in

Andere optie is kiezen voor individuele begeleiding, waarin geprobeerd wordt de balans te vinden tussen denken, voelen en willen en waar ingegaan wordt op de lichaamshouding. Doel is om effectiever en met meer energie actief te zijn in je werk en je leven. Tijdens organisatieontwikkeling van De Zaak in Beweging ga je samen reflecteren, prikkel je elkaar en leer je bovendien om elkaar veel beter te begrijpen. Daarnaast kan De Zaak in Beweging ook theatervoorstellingen op locatie aanbieden en speelt binnen de veranderings- en ontwikkelingsprogramma’s dus ook improvisatietheater in de vorm van terugspeeltheater een voorname rol.

Jouw verhaal wordt steeds vertaald naar een theater- of bewegingsvorm

Veranderen is niet altijd gemakkelijk, niet in de laatste plaats vanwege de patronen die we onbewust gebruiken. We leven vaak op de automatische piloot. Een nieuwe rol vraagt vaak om ander gedrag en bij De Zaak in Beweging weten ze als geen ander wat nodig is om te veranderen, en hoe je patronen los kunt laten en om ruimte te creëren voor iets nieuws. Bij alle activiteiten van De Zaak in Beweging – en dus ook bij terugspeeltheater- speelt beweging de hoofdrol. Er wordt bovendien met een creatief proces gewerkt om de ontwikkelingsprocessen nader vorm te geven. Daarbij wordt jouw verhaal steeds vertaald naar een theater of een bewegingsvorm.

Creatieve context waarbinnen je kunt improviseren met nieuw gedrag

Door middel van creatieve werkvormen voel je waar het in jouw situatie nou eigenlijk precies om gaat. Met andere woorden; je krijgt creatieve context waar binnen je kunt improviseren met nieuw gedrag. Bovendien leer je ontdekken vanuit je eigen kwaliteiten wat zichtbaar moet worden en wat je anders of opnieuw met de wereld om je heen wenst te communiceren. Veranderen om je verder te ontwikkelen is niet altijd gemakkelijk. Met De Zaak in Beweging wordt het wel een stuk gemakkelijker.

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!

    Bekijk onze programma's