Woorden geven aan de beweging onder de woorden
Tenenkrommend was het overleg! Terwijl je de knop “end meeting” van Zoom indrukt, komt de stoom uit je oren. Met een diepe zucht schuif je je laptop een stuk van je af. Je zit te hijgen als een paard, het lijkt notabene wel alsof je een hardloopwedstrijd hebt gelopen!
Weer zo’n vergadering, waar je na afloop van denkt:
Wat gebeurde er nou?
én: wat gebeurde er bij mij?
Durfde je niks meer te zeggen? Heb je je mond gehouden? Of heb je een nóg beter idee op tafel gegooid? En ging je ook met stemverheffing praten, omdat je er anders niet meer bovenuit komt?
Wat gebeurt er?
Onder elk gesprek of samenwerking is er altijd beweging gaande. Of dat nu een gesprek tussen jou en je collega is, of een overleg met meerdere mensen. Dit is de onzichtbare beweging van de interactie. Dus, terwijl je een inhoudelijk gesprek voert, gebeurt er van alles in de onderstroom. Die beweging voel je in de manier waarop een gesprek of een samenwerking verloopt. En wanneer je langer in een team werkt, herken je waarschijnlijk de terugkerende patronen in de communicatie.
Waarom zou je proberen om de beweging waar te nemen en onder woorden te brengen?
Als je de beweging bewust kunt maken, voor jou en je team en dit goed inzet tijdens gesprekken:
- Verhelder je de onderlinge relatie,
- Verstevig je de verbinding
- Verhoog je de sociale veiligheid in je team
En daarmee leg je de basis voor een teamcultuur, waarin ieder lid in openheid en vrijheid kan meedenken en jullie samen succesvoller kunnen zijn.
Hoe doe je dat dan? Hoe geef je woorden aan de beweging onder de woorden?
-
- Richt je aandacht op je mensen. Wat voel je tijdens de vergadering? Hoe hoor je mensen met elkaar praten? Gebruik je lijf en alles wat je ervaart in je waarneming, als serieuze bron van informatie.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Dat klinkt een beetje kinderachtig en als inkoppertje… maar het goede voorbeeld dóen, is iets anders. Dus als je je bewust bent van de “hardloopwedstrijd- sfeer”, benoem dat tijdens het overleg en laat je collega’s weten wat het effect is van deze manier van communicatie. Daarmee laat je zien dat jij het als leidinggevende belangrijk vindt dat iedereen in openheid kan meedenken en verstevig je de verbinding.
- Begrens ongewenst gedrag. Spreek een medewerker aan op de ongewenste interactie. Door je medewerker aan te spreken, schep je heldere kaders en bewaak je de sociale veiligheid.
Wil je meer weten op welke manier je beweging in de onderstroom kunt waarnemen en onder woorden kunt brengen? Bekijk dan onze programma’s http://www.dezaakinbeweging.nl/teamontwikkeling/
Wil je direct bespreken welk programma passend kan zijn, voor jou en je team, neem dan contact op: paulien@dezaakinbeweging.nl
Vragen?
Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!
