Wortelstelsel

Van de week vond ik, via een pagina bij Wageningen Universiteit, een verzameling tekeningen waarin het wortelstelsel van planten, weergegeven zijn. En meteen raakt de schoonheid van die wortels mij. Boven de grond een rechtopstaand, fris, geel bloeiend plantje. Daaronder een enorm wortelstel, met haarfijne gevoelige vertakkingen, breed uitgewaaierd in de grond.

Onmiddellijk popt het beeld op van de coachee, waar ik de afgelopen periode online coachingsessies mee deed. Een sterke, slimme en frisse 40-er, die mij ingeschakeld heeft om op onderzoek te gaan, naar een nieuwe richting in zijn loopbaan. Hij heeft de afgelopen jaren kennis gemaakt met systemisch werk. Kent de kracht van het fenomenologisch kijken naar organisaties, maar blijft in opdrachten handelen vanuit zijn strategische en cognitieve kwaliteiten. Dat levert ongelofelijk veel innerlijk strijd en verlies van energie op. Hij is letterlijk leeggelopen, maar start nu langzaam weer op na een periode van burn-out.

Om hem uit zijn hoofd en in zijn lijf te krijgen, zet ik hem letterlijk in beweging. Hij in zijn werkkamer aan huis en ik vanuit mijn eigen werkplek. Zoom maakt dat we op afstand, in onze eigen veilige bubbel, toch heel precies en kwetsbaar kunnen samenwerken.

Ik zie precies wanneer hij werkelijk verbinding heeft met zijn hele lijf. Geef side- coaching via het scherm, om hem aan te moedigen in beweging te zoeken naar de kwaliteit en de kracht van zijn cognitieve kant. Daarna laat ik hem in beweging onderzoeken wat de wijsheid is van zijn intuïtieve kant.Dan vraag ik hem om, met blanco A4tjes op de grond in zijn werkkamer, beide polariteiten nee te leggen. En zichzelf een plek te geven in het midden.

Op het moment dat hij zijn plek in het midden inneemt, ontstaat de verbinding met beide polariteiten. Zijn gewicht is verdeeld over twee voeten. Stevigheid en wijsheid in zijn lijf ontstaan vanuit zijn voeten en niet meer alleen vanuit zijn hoofd. Hij durft werkelijk contact te maken met zijn wortels, met het hele wijdvertakte en verfijnde wortelstelsel en niet meer met maar een deel daarvan.

Zo ontstaat het nieuwe startpunt. Om met een nieuwsgierige en waarderende blik naar het geheel te kijken. En in een volgende sessie te onderzoeken, waar dit verbonden wortelstelsel, zijn plek heeft te vinden. Om uiteindelijk volledig wortel te schieten en tot bloei te kunnen komen.

 

 

 

 

Vragen?

Wil je meer weten over onze trainingen en coaching? Ik neem graag contact met je op!

    Bekijk onze programma's